Cât de relevanți rămân ghizii montani în vremea IA și a aplicațiilor mobile de orientare montană?

august 22, 2024

Cât de relevanți credeți că vor rămâne ghizii montani pe traseele marcate de dificultate ușoară și medie în condițiile în care inteligența artificială (ChatGPT și Copilot), precum și aplicațiile mobile de orientare montană (ex: Mapy.cz) ne oferă în teorie toate informațiile de care avem nevoie pentru a parcurge traseele descrise mai sus în siguranță?

Mă tem că nu există numai alb și negru, ci foarte multe nuanțe de gri.

Ambasadorilor documentării și trăirii propriilor aventuri le reamintesc 3 aspecte esențiale:

Apostolilor care predică pericole mortale în absența prezenței providențiale a ghizilor montani le reamintesc că generația mea pleca singură pe munte de la 14 ani, folosind pe trasee noi și neumblate numai cu o hartă și o busolă și fără, evident, telefon mobil, adică fără posibilitatea de a cere ajutor de la distanță sau a te orienta digital. Acest lucru ne-a făcut mai responsabili, iar curba învățării a fost al naibii de abruptă.

Per total, spiritul de explorator este mult mai modest în prezent. Desigur că există și circumstanțe atenuante pentru această situație:

Deși numărul celor care vor alege să facă drumeții ghidați de smartphone va crește, acest lucru va fi compensat de numărul în creștere al clienților potențiali în zona de începători și intermediari.

Este mai comod să fi ghidat, iar grupul îți oferă un sentiment de siguranță și posibilitatea de socializa cu persoane noi.

Nu în ultimul rând, participanții beneficiază de o logistică simplificată în cadrul drumețiilor ghidate  – transport, uneori masă.

Acestea fiind zise, viitorul ghizilor montani pe trasee marcate de dificultate ușoară sau medie rămâne sigur pe termen scurt și mediu. Cel mai probabil serviciile de ghidaj vor fi completate cu consultanță la achiziția de echipament montan și livrarea online a unui abecedar montan, atât de util pe fondul ignoranței montane bine reprezentate.

Câteva completări venite de la Cosmin Andron, din 2018 ghid montan IFMGAUnion Internationale des Associations de Guides de Montagnes.

Ceea ce aplicațiile sus menționate au adus în plus este eficiența în pregătirea turei. Ceea ce înainte se făcea pe hartă și carnet cu creion acum se poate face mult mai rapid cu semnificativ mai puține cunoștințe despre cartografie și teren. Probabil câștigul major este posibilitatea de a vizualiza 3D doar prin apăsarea unui buton în locul calculelor.

Ce s-a pierdut? Un set de cunoștințe importante (mai ales în absența digitalului) și o reflecție urmată de înțelegere a terenului. A pune într-o aplicație punctul A și punctul B și a urmări cu nasul în telefon un itinerariu te handicapeaza ca turist deși pe moment facilitează deplasarea.

În traseele ușoare și medii (inclusiv cele marcate) rolul unui ghid nu este (în opinia mea) de a arăta drumul. Ghidul are un rol în logistica și mai ales în gestionarea unui grup heterogen. Dar valoarea adăugată pe care un ghid o aduce cu adevărat în aceste trasee este contextualizarea. Botanică, fauna, geografie, geologie, etnografie, istorie …

Evident ca AI poate (precum în muzeu) suplini și acest aspect și chiar foarte ușor. Însă să nu uitam ca deși există tenis pe Wii de câteva decade nu cred ca asistăm la o reducere a numărului de terenuri de tenis, dimpotrivă.

Fără îndoială ca ghizii (de drumeție și montani) au în față provocări impuse nu doar de schimbările climaterice ci și de apariția unor noi tehnologii și ca profesiile trebuie constant reimaginate însă rolul fundamental al activităților de care vorbim este să ofere aventură, explorare și conexiune cu mediul natural. AI va putea oferi alternative (la fel cum o fac filmele sau cărțile) dar nu poate înlocui substanța.

Așa ca mai degrabă aș vedea oportunitățile și nu pericolul, dar nu aș ignora și factorul de tâmpire care este latent în orice tehnologie care înlocuiește.

Proiecte non-profit de educație prin aventură

Club montan pentru copii și adolescenți NoGravity.

Proiecte Outdoors pentru adulți, copii și familie

Meniu