Claia Strâmbă – Curmătura din Oale – Vf. Buila – Curmătura Builei

iunie 19, 2022

Beneficiind de condiții meteo ideale, am parcurs cea mai grea tură de o zi din Buila-Vârturarița, respectiv traseul Cabana Cheia (910 m) – Șaua Clăii Strâmbe (1300 m) – Curmătura din Oale (1583 m) – Vf. Vânturarița II (1555 m) – Vf. Vioreanu (1866 m) – Vf. Vânturarița I (1885 m) – Vf. Buila (1849 m) – Curmătura Builei (1560 m) – Poiana de Piatră – Poiana Frumoasă – Curmătura Comarnice – Cabana Cheia (910 m).

Elementul de noutate adus de această tură îl constituie legarea Șeii Clăii Strâmbe (un pinten calcaros izolat în NE crestei Buila-Vânturarița) de creasta principală. Accesul în creastă pe această rută presupune un urcuș susținut de 2,5-3 ore și probleme serioase de orientare. Accesul în șa este nemarcat și poteca ușor de pierdut datorită schimbărilor de direcție.

Consultă calendarul de zile libere în 2024.

Din șaua clăii am urmat prin stânga crestei o potecă ușor descendentă făcută de capre timp de aprox. 20 minute, până când pe dreapta s-a deschis o vale spre creastă. Am urmat-o „savurând” o pantă destul de brutală, până în partea superioară când aceasta s-a terminat cu un horn îngust ce ne-a scos în creastă.

Din acest punct, am urmat muchia acoperită de pădure sălbatică până pe Vârful Vânturarița II (1555 m) unde au apărut primele semne ale unei poteci foarte puțin umblate.

La scurtă vreme am ajuns în Curmătura din Oale (1583 m)  de unde am urmat traseul marcat, dar neomologat, care leagă Curmătura din Oale de Vf. Buila (1849 m).

Creasta este absolut fabuloasă, întreruptă din loc în loc de pasaje tehnice. Din păcate, din cauza lipsei lanțurilor, lucrurile devin foarte periculoase pentru turiști neantrenați și / sau neexperimentați.

Pentru a evita accidentări serioase, fie marcajele trebuie să dispară, fie pasajele expuse trebuie asigurate. Situația actuală denotă lipsă de responsabilitate atât din partea celor care au marcat traseul, cât și a administrației parcului.

Această bucată de traseul nu este recomandată pe ploaie sau imediat după! Pasajele dificile devin alunecoase!

Timp de parcurs Curmătura din Oale – Vf. Buila aprox. 3-3,5 ore.

Din acest punct continuăm pe liniile domoale ale crestei timp de aprox. 1,5 ore până în Curmătura Builei.

De aici începem o coborâre lentă spre Cabana Cheia. Primii 45 de minute necesită atenție din cauza marcajului slab și a potecii care este ușor de pierdut în Poiana de Piatră.

Timp de parcurs Curmătura Builei – Cabana Cheia 3-4 ore.

Ruta poate fi vizionată aici:

CONCLUZII:

Ruta parcursă de noi are 3 sectoare:

  1. Primele 3 ore sunt dedicate transpirației și orientării;
  2. Următoarele 3 ore transpirației folosite pe pasaje mai tehnice;
  3. Ultimele 5-6 ore anduranței și orientării.

Traseul necesită o bună condiție fizică și experiență.

Trebuie parcurs în același sens în care l-am parcurs (și) noi, alternativa fiind parcurgerea mai multor pasaje delicate în coborâre.

Niciodată pe ploaie! Lucrurile devin alunecoase, iar lipsa lanțurilor face lucrurile extrem de periculoase!

Proiecte non-profit de educație prin aventură

Inițiere în escaladă indoor pentru copii și adulți.

Proiecte Outdoors pentru adulți, copii și familie

Meniu