Competiția între instructorii de fitness va crește. Interviu cu Andreea Pavel. Partea a II-a

aprilie 13, 2020

A.C.: Există abordări diferite în diferite școli de fitness?

A.P.: Industria fitness-ului este foarte variată. Drept urmare, pot exista școli care se ocupă de anumite componente ale acestui termen general denumit fitness, în timp ce altele pot scoate în evidență altceva.

Complexitatea ființei umane și faptul că fiecare aparat sau sistem anatomic necesită alt tip de antrenament pentru a-i menține sau a-i dobândi buna funcționare, duce la nenumărate școli și abordări.

Bineînțeles că fiecare va crede și va promova ceea ce știe mai bine să facă, însă ar fi bine să nu uităm că organismul uman are nevoie până la urmă din toate câte puțin, deci de ECHILIBRU.

Abordarea mai depinde desigur și de calitatea echipei care compune o școală de fitness și de dorința de  a menține în prim plan păstrarea eticii și a principiilor sportive în raport cu aplicarea regulilor de business.

A.C.: Mi-ai aruncat mingea la fileu. Cu cine lucrezi? Cât de mare este echipa The Training Room by Andreea Pavel?

A.P.: Pentru că de-a lungul anilor am făcut parte din multe echipe și am înțeles cât de importantă este calitatea oamenilor, am ales cu multa atenție cu cine lucrez. Colegii mei, Crina si Bogdan, sunt foști multiplii campioni  la escaladă și, respectiv, campion-recordman la atletism și bob în Campionatele Naționale ale României. Așadar suntem o echipă formată numai din campioni în sporturile pe care le-am practicat fiecare, iar acest lucru sunt convinsă că reprezintă un mare atu de experiență și mentalitate când vine vorba de antrenamentele pe care propunem clienților noștri.

A.C.: Ai avut până acum proiecte „speciale” sau „atipice” de fitness, prin care ai încercat să interacționezi altfel cu publicul?

A.P:  Aș începe răspunsul la această întrebare prin a-ți spune că fiecare elev este pentru noi un proiect. În cadrul antrenamentelor individuale, la început fiecare elev este evaluat și abia după aceea îl includem în procesul de transformare. Acesta depinde, desigur (și) de disponibilitatea și gradul de motivație pe care îl are fiecare.

Cei care se simt mai motivați de prezenta unor parteneri de antrenament pot alege varianta minigrup, respectiv antrenamente cu maxim 3 sau 4 persoane în echipă, care să ne permită nouă, instructorilor, să acordăm atenție sporită fiecărui participant.

Un proiect de suflet pentru mine este  programul antrenamente-minigrup  pentru adolescenți – ELITE SQUAD. Întotdeauna mi-am dorit să fiu mai aproape de această categorie de vârstă, care îmi este foarte dragă și să intervin în educația lor, atât sportivă, cât și pentru viață, în această perioadă „fragilă” pentru ei.

În cadrul acestuia, tinerii se antrenează în echipe de 3-4 persoane. Scopul programului este dezvoltarea condiției fizice și îmbunătățirea posturii. Avem de asemenea mici secvențe educaționale despre sport și corpul uman și, nu în ultimul rând, încercăm cât mai des să ne antrenăm cu „gașca” în natură.

Un alt proiect care este în curs de dezvoltare este FUNCTION 1st, tot un program de minigrup, dar pentru adulți. Am gândit acest program pentru acei oameni care nu au mai făcut niciodată sport și care au nevoie să treacă prin acea prima etapă necesară de dezvoltare sau de redobândire a funcționalității corpului.

Acest program se pretează și la cei care au experiență în fitness, însă nu au știut sau nu li s-a spus că ar avea nevoie mai întâi să facă anumite „retușuri” și, ulterior, să treacă la elemente și antrenamente mai avansate. Acest parcurs incomplet și defectuos poate genera în timp fie blocajul progreselor sau, mai rău, apariția accidentarilor.

Un alt program distinct este  6 Săptămâni MOBILITATE-STABILITATE, care cuprinde antrenamente de  gimnastica funcțională și medicală pentru  adulți, reglare posturală, antrenarea corpului pentru prevenire accidentărilor. El se adresează atât celor care se decid să înceapă un program de mișcare, dar și celor antrenați. Important, o parte din ședințe se vor desfășura în aer liber.

Printre principalele „instrumente” de lucru pe care le vom folosi în aceste antrenamente va fi mobility stick-ul, o unealtă pe care am descoperit-o nu cu mult timp în urmă. Elevii de la The Training Room by Andreea Pavel au fost primii din România care s-au bucurat de beneficiile acestuia, în studioul nostru fiind adus și folosit pentru prima oară.

Când am descoperit mobility stick-ul, pentru mine a fost „o dragoste la prima vedere și nu am ratat primul curs de instruire și certificare organizat în Europa, in septembrie 2019 în Cehia la Praga.

Înscrierea la programele noastre se face pe pagina de site www.andreeapavel.ro sau pe pagina de Facebook The Traininig Room by Andreea Pavel.

A.C.: De-a lungul carierei tale de instructor de fitness cum a evoluat publicul consumator de astfel de servicii? Mă refer aici la volum, la motivație, la intensitatea și calitatea antrenamentelor.

A.P.: Lucrez din 2004 în acest domeniu. Am trecut prin multe etape pe le-aș putea numi chiar provocări.

Au existat ani în care sportul nu era apreciat, nu era înțeles, iar beneficiile mișcării nu erau cunoscute. Abia dacă puteai avea 2 sau 3 elevi pentru ședințele  personale.

Am trecut prin ani în care cei mai mulți credeau că știu foarte bine să se antreneze și singuri și că existența unui antrenor nu este necesară sau ar putea aduce valoare antrenamentului.

Am trecut prin ani în care mass-media „informa” într-un mod greșit despre ceea ce înseamnă să faci sport, iar acest lucru se contrazicea cu argumentele unui antrenor; antrenamentul devenea mult mai dificil în aceste condiții.  

Au existat de asemenea și anii în care se considera că fetele nu pot face bine această meserie sau când  exista o mare confuzie între fitness și culturism, crezându-se ca un antrenor de fitness ar trebui să fie  sportiv de performanță, practicant de culturism; sau că rezultatele pe care le-ar putea avea antrenamentele făcute cu greutăți, alături de un antrenor, ar putea duce la un corp cu mușchii  dezvoltați ca ai unui culturist.

Exemplele ar putea continua, însă timpul, dar mai ales educația, atât a publicului, dar mai ales a specialiștilor în domeniu, ne-a adus în punctul în care ne aflam azi. Acum sunt din ce în ce mai mulți oameni care fac sport, mulți care îl practică în mod foarte corect și au ajuns în acel stadiu de „simțire” de care vorbeam mai sus. 

Din ce în ce mai mulți oameni înțeleg că într-adevăr, FĂRĂ SPORT NU SE MAI POATE și că da, SPORTUL ESTE UN PANACEU și că dacă doresc să își crească calitatea vieții, din toate punctele de vedere, o parte din resursele lor de timp, energie și financiare este esențial să fie folosite în această direcție.

Volumul, motivația și intensitatea antrenamentelor sunt variabile, pentru că acestea depind în continuare de etapa în care se află persoana pe care o antrenezi, adică dacă este începător sau mai avansat,  dacă face sport pentru că a auzit că așa ar fi bine, dar încă nu este cu adevărat convinsă de această afirmație, etc.  Mai depinde de cât de mult timp e dispus fiecare să aloce sportului, ce ar dori să obțină, etc.

Atunci când  vorbim de personal training, calitatea antrenamentelor depinde de pregătirea și vocația antrenorului, dar și de relația antrenor-client. De aceea in cadrul studioului pe care il administrez sunt foarte atenta la profilul celor care vor sa se antreneze cu noi si fac tot posibilul  sa le recomand  antrenorul cu care s-ar potrivi  cel mai  bine.

A.C.: Cum s-a adaptat studioul tău de antrenamente la aceste modificări comportamentale ale clienților în timp? Cum aduce el plus valoare azi?

A.P.: Am înțeles că unii oameni au nevoie de foarte multă intimitate atunci când se antrenează, că pentru a se putea concentra pe rezultate nu trebuie perturbați de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Tocmai aceste rezultatele sunt cele care îi motivează să facă din sport un stil de viață cu adevărat. Acesta este un alt motiv pentru s-a născut studioul în care antrenez acum.

Pe parcurs am realizat cât de eficient este antrenamentul în acest spațiu, cât timp salvăm clienților noștri! La noi oamenii vin, fac (doar) sport și pleacă, deoarece la noi alte „tentații’’ adiacente nu mai există.

A.C.: Schimbă cumva pandemia modul în care îți susții activitatea? Se mută (și) activitatea de Personal Trainer în online, prin intermediul video-conferințelor?

A.P.: În cadrul The Training Room by Andreea Pavel am reușit să ne desfășurăm activitatea, adaptându-ne din aproape în aproape la înștiințările oficiale și decretele primite din partea Guvernului României.

Astfel, în prima fază ne-am mutat în aer liber, cu păstrarea normelor de igienă impuse și respectarea distanțierii sociale, dar la un moment dat am stopat și aceasta formă de antrenament.

Elevii noștri au primit cadou din partea din partea The Training Room by Andreea Pavel timp de o lună, sesiuni aproape zilnice de antrenament on-line de grup, desfășurate pe platformele destinate unor astfel de activități. Cei care doresc sesiuni individuale mai intense sau personalizate , își pot continua antrenamentele sub aceeași formă – on-line.

În momentul apariției acestei pandemii am sperat, la fel ca mulți dintre noi, că va trece imediat și că nu vom avea nevoie de aceasta formă de predare tip video-conferință.

Rămân în continuare o mare susținătoare a sportului efectuat în natură, a sportului în care oamenii să  se poată întâlni direct, în care antrenorul să poată interacționa direct cu elevii săi pentru a le putea personaliza antrenamentele și pentru a menține acea legătură umană valoroasă și necesară ființei umane.

Online-ul, atât de promovat în această perioadă, poate rămâne în continuare o formă de interacțiune pentru situații de urgență sau pentru a preda anumite programe de antrenament care nu necesită o supraveghere foarte amănunțită a execuției exercițiilor și care nu prezintă riscuri de accidentare.

Mișcarea aduce adevăratele beneficii atunci când este efectuată în condiții optime, aer, spațiu, diversitate a stimulilor și a metodelor de antrenament. Fără aceste elemente nu putem obține cu adevărat ceea ce este important, adică ADAPTAREA. Ea ne asigură cea care asigură creșterea imunității, aspect deosebit de sensibil în această perioadă.

A.C.: Cum crezi că va evolua piața de fitness și sportul în general după pandemie? Vor face oamenii mai mult sau mai puțin sport?

A.P.: Sunt o persoană foarte optimistă, care reușește după perioadele neprevăzute să se concentreze pe aspectele pozitive; îmi folosesc creativitatea pentru a mă adapta și a merge mai departe, găsind mereu beneficii și oportunități în noul context.

Nu știu dacă oamenii vor face mai mult sport, însă cu siguranță cei care au făcut până acum, vor aprecia și mai mult mișcarea. Probabil se va cerne și mai mult numărul celor care vor face sport pentru sănătate în defavoarea celor care fac sport doar pentru a arăta bine, iar competiția dintre specialiștii domeniului va crește.

A.C.: Mulțumesc mult Andreea pentru timpul acordat și pentru informațiile extrem de utile oferite.

A.P.: Și eu mulțumesc mult pentru interes.

Puteți citi prima parte a acestui interviu aici.

,

Proiecte non-profit de educație prin aventură

Club montan pentru copii și adolescenți NoGravity.

Proiecte Outdoors pentru adulți, copii și familie

Meniu