Despre espadrilele Wild Climb. Un interviu cu Viorel Amzăroiu

septembrie 7, 2018

Există mai mulți ambasadori în România ai unor mărci de renume în materie de echipament montan. Unul dintre ei este o figură consacrată a escaladei și alpinismului în România, respectiv dl. Viorel Amzăroiu.

Dl. Amzăroiu este și distribuitorul espadrilelor de cățărat Wild Climb, un brand italian relativ nou, dar care devine tot mai vizibil în România și nu numai. Merită menționat că producția acestor papuci este localizată în România.

Alex Codreanu (AC): Când ai început să te cațeri?

Viorel Amzăroiu (VA): Primul contact cu stânca l-am avut împreună cu Adrian Pătrașcu în 1994, alături de câțiva prieteni. Antrenamentul pentru cățărare și-a făcut apariția în 1996, odată cu apropierea de fostul panou RATB, respectiv zonele Coștila și Sinaia.

 

AC: Ai avut din prima espadrile de cățărat? Care a fost prima pereche de espadrile? Cum și unde le foloseai cel mai des?

VA: Nu am avut de la început, pe vremea aceea cred că existau câteva perechi în toată țara. Am debutat cu o pereche de Drăgășani peste care am pus microporos, apoi am avansat la o pereche de ghete de patine cu rotile (tot cu microporos), după care a venit și prima achiziție de espadrile de cățărare – One Sport – pe care le foloseam peste tot, fiind singura pereche de espadrile pe care o aveam. Ulterior, am primit de la Ionel Ene o pereche de Boreall Laser, care îmi colorau picioarele în negru de fiecare dată și de care eram foarte mândru.

AC: Cum a variat de-a lungul timpului interesul tău vis-a-vis de disciplinele alpine?

VA: Am început cu mersul pe munte pe potecile turistice, apoi m-am aventurat pe văile alpine din Bucegi, am descoperit Coștila, Alpii, escalada de dificultate pe stâncă, cățărarea pe gheață, Himalaya. Acest mix există și în prezent, sub o formă sau alta. Momentan, îmi canalizez energia pentru escalada pe stâncă.

 

AC: Obișnuiai și / sau îți permiteai să ai mai multe perechi de papuci pentru diferite tipuri de trasee și stâncă?

VA: Nuuuu, în niciun caz. O bună perioadă de timp abia îmi permiteam o pereche de espadrile și trăgeam de ea la maxim. Între timp, lucrurile au evoluat și la noi în țară, astfel că am espadrile dedicate pentru fiecare tip de activitate. Numărul acestora a crescut, odată cu intrarea în echipa Wild Climb, din necesitatea obiectivă de a cunoaște gama de espadrile de cățărare Wild Climb.

AC: Ai fost loial în acest timp unui model sau a unei mărci producătoare de espadrile de cățărat? Care?

VA: În cea mai mare parte a timpului, da. Prima espadrilă de cățărare care a adus acest gen de loialitate a fost La Sportiva Cobra. Din cauza faptului că a fost modificat calapodul de mai multe ori, m-a condus la nevoie de a testa și alte mărci. Ulterior, am ajuns la Wild Climb Mangusta pentru antrenament și Edelrid Thyphoon + Wild Climb Pantera V pentru stâncă. Am mai avut și alte modele, însă nu au generat genul de loialitate la care faci referire. În prezent, utilizez Wild Climb Pantera Soft, Pantera V și Mangusta.

AC: Care este după părerea ta definiția unui espadrile de cățărare bune? Care sunt criteriile după care ar trebui să ne alegem espadrilele?

VA: Espadrila de cățărare este interfața dintre cățărător și priză (stâncă / panou etc). Aceasta trebuie să transmită fidel modul în care priza de picior trebuie să fie încărcată. Pentru ca acest lucru să fie posibil, în primul rând, trebuie ca espadrila de cățărare să se potrivească cu morfologia tălpii piciorului. Cățărătorul trebuie să se simtă bine în espadrilele de cățărare; nu poți cățăra traseele la care visezi cu o pereche de espadrile în care nu te simți bine.

De asemenea, trebuie să fie în strânsă legătură cu traseul pe care urmează să-l parcurgi. Degeaba îți iei espadrila de cățărare cea mai precisă din casă, dacă vrei să parcurgi un traseu de mai multe lungimi. Este foarte posibil să te califici pentru o retragere glorioasă după câteva lungimi, din cauza durerilor insuportabile de picioare, îți spun din proprie experiență. Pentru cei aflați la început de drum, cel mai important este ca espadrila de cățărare să fie foarte confortabilă. Pe măsură ce experiența se acumulează, vor apărea și opțiunile.

Alte aspecte sunt durata de viață și posibilitățile de înlocuire a tălpii după ce aceasta se uzează, lucru ce ține atât de materialele folosite de către producător, cât și de calitatea cauciucului. La Wild Climb marele avantaj este faptul că espadrilele se repară în același loc cu cel în care se fabrica, ceea ce ajuta foarte mult ca după reparație espadrile să fie foarte aproape de starea de nou.

 

AC: Dacă tot am ajuns aici, ne poți detalia în câteva cuvinte care este mentenanță optimă a unei espadrile de cățărare și când este momentul să ne gândim la reparații și înlocuirea tălpii?

VA: Uzura cauciucului este direct proporțională cu stilul de cățărare și cu suprafața de contact. Dacă sunt folosiți în sală, durata de viață este mai mare versus utilizarea pentru cățărarea pe stâncă.

Talpa trebuie înlocuită atunci când în zona vârfului, în urma uzurii, se întrevede partea internă a espadrilei, ce trebuie să fie în mod normal în contact direct cu talpa, nu cu suprafața pe care punem piciorul atunci când ne cățărăm. În niciun caz, nu trebuie să se ajungă la materialul din care este construită espadrila sau, mai rău, la gaura. Dacă intervenția este efectuată la timp, structura internă a espadrilei nu este afectată și durata de viață crește. Avem acasă spre păstrare, pentru un viitor loc de expunere, o pereche de Wild Climb Mangusta, pe care Maria i-a folosit un timp îndelungat la antrenament. Și i-a reparat de 6 ori!

AC: Când și cum te-ai intersectat pentru prima oară cu espadrile Wild Climb?

VA: Cu aproximativ 10 ani în urma, în 2008. Am avut ocazia să ajung în fosta locație a fabricii, ocazie cu care am zis că trebuie să încurajez producția internă de espadrile de cățărare și am cumpărat o pereche de Kick și una de Bat.

Cu Bat m-am înțeles foarte bine, la prima ieșire, am făcut 2-go traseul Viper (7c+) din Veliko Târnovo.

AC: Mai este Wild Climb fabricat în România?

VA: Fabrica unde sunt produse espadrilele Wild Climb este în România și reprezintă un punct de reper important pentru mai multe mărci renumite, atât pentru espadrilele de cățărare, cât și pentru încălțămintea outdoor. Conceperea espadrilelor este realizată în Italia, de către oameni cu vastă experiență în acest domeniu.

AC: Când și cum ai devenit distribuitor autorizat Wild Climb în România?

VA: Împreună cu Maria, la jumătatea anului 2017, am căutat insistent o pereche de espadrile pe care nu o găseam în România: Pantera Soft. Chiar ne doream foarte mult aceste espadrile! Într-un final, am ajuns la capătul firului la o persoană de decizie care ne-a comunicat că nu există distribuitor pentru România. Fiind utilizatori fideli de espadrile de cățărare Wild Climb, imediat a apărut dorința să ne ocupam noi de reprezentarea mărcii în România.

 

AC: Există o strategie de promovare a acestui mărci produse în România? Care?

VA: Practic, am început să fim prezenți în piață la începutul acestui an. Suntem la început de drum și mai avem lucruri de învățat. Ne dorim să fim o opțiune pentru orice cățărător ce îți dorește să cumpere o pereche de espadrile de cățărare. Din experiență, inclusiv din experiența proprie, odată ce ai probat o pereche de espadrile Wild Climb, te desparți cu greu de senzația de confort și precizie pe care o asigură.

AC: Ne poți spune ceva despre proiectele de viitor Wild Climb?

VA: În materie de modele: anul acesta am lansat Pantera Laser, un model unic pe piață. Urmează spre sfârșitul anului alte trei noi modele: Dagara, newBat și newSky. Vrem să ne apropiem cât mai mult de comunitatea da cățărători și să-i sprijinim pe cei mai tineri, ce doresc să progreseze.

AC: Cum vă pot contacta cei care doresc să achiziționeze o pereche de papuci Wild Climb?

VA: Cei interesați ne pot contacta prin oricare dintre modalitațile de mai jos:

Proiecte non-profit de educație prin aventură

Club montan pentru copii și adolescenți NoGravity.

Proiecte Outdoors pentru adulți, copii și familie

Meniu