Evoluția grupurilor virtuale montane
Ce faci atunci când iubești muntele, iar Tinderul nu îți aruncă în brațe suficienți candidați care să îți împărtășească pasiunea? Te machiezi bine, te îmbraci mulat, îți faci poză într-un decor montan și o pui pe grupurile montane. Succesul este instantaneu și garantat!
Ce faci când ai concediu și vrei să mergi pentru prima oară pe munte? Întrebi pe grupuri care sunt cele mai spectaculoase trasee din galaxie, ideal deservite de trafic auto fluid.
Sunt prea bătrân și îmi stau tot mai bine hainele largi pentru a mă alinia acestui trend al exhibiționismului virtual montan. Iar dacă chiar mă apucă dorul de admirat dive mulate știu eu câteva surse mai generoase decât grupurile montane de Facebook.
Iar când vine vorba de documentat trasee noi nu mai alerg la lada cu hărți și cărți montane adunate de două generații. Caut pe Google. Sunt la un click distanță de o sumedenie de hărți, topo-uri, blog-uri și recenzii care tratează detaliat orice colțișor al patriei (și nu numai).
Când în zona pe care mă interesează există condiții meteo delicate sau drumuri de acces cu pericol de surpare, sun la Primăria, Administrația Parcului sau punctul Salvamont din zonă. Oamenii locului sunt mereu bucuroși de oaspeți și îți cunosc foarte bine propria ogradă.
Evit astfel sfaturi de altfel bine intenționate, dar care se bazează pe experiența personală nu foarte proaspătă celor care vor să mă ajute.
Sunt un veteran al conflictelor de tastatură pe teme de echipament și etică montană. Noile tendințe foto și noua manieră de documentare a traseelor montane este o noutate greu de asimilat pentru mine.
Fotografia care ilustrează acest material aparține lui Darren Lawrence și a fost preluată de pe Unsplash.
grupuri montane