Îți vine să te urci pe pereți? Apucă-te de escaladă și bouldering

aprilie 2, 2021

Îți vine să te urci pe pereți acum, când toate sălile de sport sunt închise? Escalada indoor este ceea ce cauți, evident după ce autoritățile ne vor permite să dăm lacătul jos de pe ușă!

În București există 5 săli de escaladă și bouldering. Nu ai auzit de bouldering? E OK, ai multe în comun cu bunicii, ba chiar și cu părinții mei.

Boulderingul însemnă cățărare pe pereți de stâncă sau artificiali de mică înățime, fără a folosi coarda. Aterizarea se face pe saltele care sunt puse la baza traseului pentru a amortiza căderea.

Revenind, în București există 5 săli de cățărat:

Carpatic, în Grozăvești, lângă stația de metrou Petrache Poenaru. Sala de escaladă are 10 metri înălțime, cu diferite profile, un panou de încălzire care poate fi folosit inclusiv de copii, 2 săli de boudering și un moon board, un panou dedicat antrenamentului în surplombă (suprafață înclinată).

Merită menționat că la Carpatic se află cei mai buni cățărători din România, multiplii campioni naționali.

Vertical Spirit, în Baicului. Cu pereți de cățărare de peste 15 metri înălțime, este cea mai înaltă sală de escaladă din România. Locul este modern, cu spații generoase pentru părinții care doresc să facă poze odreslalelor care se avântă pe verticală. Există și o zonă de bouldering, nu atât de dichisită ca în celelalte săli, însă suficientă pentru completarea forței și tehnicii.

Galactic Gym, în Crângași. Cu pereți săi de 12 metri înălțime, este pe locul 2 în topul celor mai înalte săli din România. Cei care se antrenează aici au un stil mai cazon și un cult pentru escalada în surplombă (suprafață înclinată). Există, de asemenea, și o zonă de bouldering care completează zona de escaladă.

Fabrica de Cățărat, în vecinătatea parcului Carol. O sală exclusiv de bouldering. Băieții sunt boemi și au făcut din cățărare o religie. Traseele nu sunt cele mai ușoare, însă competiția este cu tine însuți, nu cu cel de lângă tine.

Blokx, lângă stația de metrou Pipera. Sală de bouldering, frecventată de mulți corporatiști. Traseele sunt foarte creative, pentru toate nivelele. Pentru a lăsa o impresie bună e recomandat să ai echipament „de firmă”.

Înainte de a cheltui jumătate din salariu pe echipament pe care habar n-ai să-l folosești, îți recomand să încerci escalda cu echipament închiriat, alături de un instructor. În felul acesta vei afla dacă această activitate ți se potrivește. Bonus, vei fi în condiții de siguranță!

Dacă te-ai decis că e pentru tine, începe să îți cumperi echipament consiliat de ceilalți cățărători. Sfatul meu este să nu te arunci la „cel mai bun echipament” (a se citi cel mai scump); nu ai experiența să-l folosești la potențialul maxim.

Până vei deveni priceput, iar motivația ta va trece testul timpului, tocește niște echipament mai ieftin. Pe Insta vei arăta la fel de splendid și cu echipament second best.

Aaa, era să uit! Bucură-te. Escalada este printre cel mai faine chestii care se pot face!

Proiecte non-profit de educație prin aventură

Inițiere în escaladă indoor pentru copii și adulți.

Proiecte Outdoors pentru adulți, copii și familie

Meniu