Noua generație de corturi 2 seconds de la Decathlon. Easy!

mai 18, 2021

Weekendul trecut am inițiat 9 participanți în geologia și istoria complexă a Dobrogei. A fost ocazia optimă de a testa noul cort 2 seconds Easy de 2 persoane de la Decathlon.

Pentru a înțelege mai bine avantajele și limitările acestui cort am folosit în paralel prima generație de corturi 2 seconds și igloo-urile Trimm Ohio.

PRINCIPALELE NOUTĂȚI ADUSE DE NOUA GENERAȚIE 2 SECONDS

O nouă structură de tip umbrelă, care face montarea, dar mai ales demontarea cortului, o experiență mult mai plăcută și mai rapidă decât cea oferită generația anterioară.

O formă mai aerodinamică, care îl face mai stabil la vânt.

Strâns, cortul are o formă „clasică” de cilindru, care îl face mult mai portabil decât prima generație în formă de scut.

MONTAREA CORTURILOR

Din cauza structurii de igloo clasic, montarea cortului Trimm Ohio cere mai mult timp și mai multă atenție. Astfel, prinderea interiorului cortului pe bețe, prinderea supratentei de această structură și, la final ancorarea acesteia poate dura până la 20 de minute pentru 2 persoane neantrenate.

La polul opus, corturile 2 seconds, atât vechea, cât și noua generație – Easy, se montează în maxim 1 minut de către o singură persoană, partea cea mai „laborioasă” fiind ancorarea, care durează până la 3 minute.

Ca și optimizări ale noului cort, merită analizată dublarea numărului de intrări și extinderea în viitor a verandelor, acestea fiind în prezent destul de compacte.

Structura metalică de tip umbrelă întinde și rigidizează mult mai bine supratenta cortului decât o făcea prima generație de corturi 2 seconds. Acest lucru, ajutat de o ancorare corectă, promite un interior uscat chiar și în timpul ploilor de vară.

Pe de altă parte, Trimm Ohio, are 2 intrări care fac accesul în cort mai rapid și facil. Ambele intrări beneficiază de verande generoase, ideale pentru depozitarea rucsacilor și a încălțămintei.

Nu în ultimul rând, prin forma exterioară și numărul sensibil mai mare al punctelor de ancorare, conferă mai multă încredere în cazul unor rafale puternice de vânt.

Ca o paranteză, cei care doresc să aibă parte de avantajele cortului 2 seconds Easy și să beneficieze de 2 intrări la cort vor trebui să opteze pentru varianta mai scumpă a cortului, respectiv 2 seconds Easy Fresh & Black (500 lei).

Acest model vine la pachet cu o supratenta care reflectă mai bine razele soarelui, reducând sauna din interior atât de des întâlnită când cortul este expus direct la soare. Bonus, interiorul cortului este mai întunecos, ideal pentru leneșii care nu vor să se trezească o dată cu cântatul cocoșilor.

PORTABILITATEA CORTURILOR

La capitolul portabilitate, Trimm Ohio și 2 seconds Easy sunt comparabile ca greutate și volum, cu mențiunea că primul este un cort pentru trei persoane, în timp ce al doilea este doar de două.

Prima generație de 2 seconds, prin forma de scut, îl face greu transportabil pentru cei care își cară singuri echipamentul.

Merită menționat că din cauza formei și a principiului de funcționare, corturile 2 seconds nu permit împărțirea echipamentului între membrii echipei.

SALTELE GONFLOABILE

Podeaua cortului 2 seconds Easy 2 a fost acoperită perfect de salteaua gonflabilă Air Basic pentru 2 persoane lată de 140 cm Quechua. Este soluția ideală din punctul de vedere al confortului atunci când zona de campare se află în apropierea mașinii.

Cei care își cară singuri echipamentul de camping au nevoie însă de soluții mai portabile. Ambele saltele de trekking testate weekendul trecut –  salteaua gonflabilă Trek 700 Air Forclaz și salteaua autogonflabilă Trek 500 Forclaz sunt de o calitate excepțională, cu mențiunea că prima este mai compactă și mai fiabilă în timp, în timp ce cea de-a doua are o suprafață un pic mai mare și oferă un confort un pic mai bun.

STRÂNGEREA CORTURILOR

A doua zi de dimineață, în timp ce strângeam tabăra și ne pregăteam să parcurgem Culmea Pricopanului, am realizat din nou avantajele noii generații de corturi 2 seconds Easy. A fost de departe cea mai rapidă și mai ușoară demontare de cort dintre cele trei tipuri folosite.

A urmat la scurtă distanță strângerea primei generații de 2 seconds. În timp de ceilalți mai serveau o cafea, eu am continuat pentru încă 10 minute strângerea cortului Trimm Ohio.

CONCLUZII:

Cortul 2 seconds Easy tranformă montarea cortului într-o joacă de copii, chiar și pentru cei fără experiență.

Cortul 2 seconds Easy reduce la un sfert timpul alocat montării și demontării cortului, fiind în opinia mea soluția optimă pentru proiecte Outdoors itinerante, în care timpul merită folosit pe a trăi experiențe și consumat cât mai puțin pe logistică.  

LA FINAL

Pentru ceea ce oferă, prețul de numai 350 lei pentru varianta „clasică” a lui 2 seconds Easy mi se pare un chilipir. Datorită motiv, dar și a optimizării timpilor logistici de campare, mă aștept să fie folosit de foarte multe firme care oferă experiențe Outdoors.

Nu în ultimul rând, mă aștept să fie adoptat de practicanții de escaladă sportivă sau caiac-canoe care la finalul unei zilei intense au nevoie de soluții rapide și independente de „cazare”.

, ,

Proiecte non-profit de educație prin aventură

Inițiere în escaladă indoor pentru copii și adulți.

Proiecte Outdoors pentru adulți, copii și familie

Meniu