Participarea Alpin Club Carpatic la Cupa Europeană de Tineret la Escaladă Augsburg 2020. Interviu cu Bogdan Dudău

septembrie 18, 2020

Zilele acestea în Augsburg, Germania, are loc Cupa Europeană de Tineret la Escaladă (European Youth Cup), cel mai puternic circuit de escaladă de pe bătrânul continent dedicat juniorilor. Circuit este un fel de a spune pentru că, din cauza pandemiei, toate celelalte etape au fost anulate.

Si, cum laolaltă cu acestea au fost anulate și Campionatele Europene și orice altă competiție internaționala, E.Y.C. Augsburg s-a transformat într-un veritabil Campionat European de Escaladă pentru proba de dificultate.

La acest eveniment România a aliniat un lot de 6 sportivi proveniți de la 3 centre de practicare a escaladei sportive de performanță, respectiv: Alpin Club Carpatic București, Natural High Brașov și Skai Club Cluj-Napoca. Este vorba de frații Darius & Cristian Râpă (București), Maya Ioo, Iris Rizan, Matei Munteanu (cei trei din Brașov) și Paul Cristea (Cluj-Napoca).

Sistemul de concurs este unul clasic, format din două trasee de calificări, urmate de un traseu de finală, cu mențiunea ca ambele faze ale întrecerii (calificările și finala) se desfășoară în aceiași zi.

Ziua de joi, 17 septembrie, a programat întrecerile categoriiIor de Juniori 2, băieți și Tineret, fete. Într-o companie numeroasă și deosebit de selectă, Darius – aflat în primul său an de juniorat – a reușit calificarea în finala de 10 și ulterior, clasarea pe locul 8.

În întrecerea categoriei Tineret fete, Iris Rizan a ocupat locul 11.

Vineri, 18 septembrie, vor intra în concurs Cristian Râpă și Paul Cristea, la Juniori 1, alături de și Maya Ioo la Juniori 2 și Matei Munteanu la Tineret.

Succes tuturor!

Pentru a înțelege mai bine contextul performanței obținute de Darius Râpă, am stat de vorbă telefonic cu Bogdan Dudău, unul din antrenorii Alpin Club Carpatic, care se ocupă de pregătirea acestuia.

Alexandru Codreanu (A.C.): Cum apreciați performanta realizată de Darius la acest puternic concurs ?

Bogdan Dudău (B.D.): Am venit aici visând la o calificare în finală, dar la sfârșitul întrecerii am fost un pic dezamăgit. Am simțit că era loc de mult mai mult.

A.C.: Reproșați ceva sportivului dumneavoastră?

B.D.: Da, desigur! Aceasta a fost prima mea pornire. Încet, încet am venit însă cu picioarele pe pământ și am realizat că vorbim totuși de un debut la un asemenea nivel, de o participare neprogramată și nepregătită, strecurată în programul nostru cu câteva zile înainte și, mai cu seamă de faptul că ne-am îndeplinit obiectivul, ba chiar l-am depășit, obținând una dintre cele mai bune (dacă nu cumva cea mai bună) clasare obținută de vreun cățărător român în întrecerile juniorilor de acest înalt nivel.

A.C.: Vorbiți de o participare neprogramată și nepregătită …?! Am văzut că în ajun de concurs v-ați lăudat cu o sumedenie de ascensiuni extrem de dificile, la stâncă!

B.D.: Alergatul pe nisip, nu-i tot una cu alergatul pe pistă! Pentru o astfel de competiție este nevoie de o pregătire specifică, pornită din timp.

Toată nebunia asta cu covidul a dat peste cap planurile noastre. Întreg sistemul competițional s-a prăbușit, creând confuzie și demotivare. Am decis să ne orientam către cățărarea la stâncă, cu scopul de a realiza un bun și consistent program de ascensiuni în diverse zone din țară. Am părăsit sala pentru mult timp, bătând țara în lung și-n lat și am cam lipsit din peisajul antrenamentelor la panou.

Apoi, pe neașteptate, am luat decizia de a merge în Germania, la concurs … „așa, de probă”, cum ziceam la acel moment. Era totuși greu de refuzat participarea la singurul consurs internațional de escaladă de mare calibru. Nu ne-am întrerupt însă programul de cantonamente, trecând concursul la capitolul „fie ce o fi!”.

Cu o săptămână înainte de plecare ne-am întors acasă după o călătorie de 2 săptămâni. Ne-am spălat hainele, ne-am odihnit, am făcut doua-trei antrenamente la panou și … valea, înspre Germania!

Nu știu de unde mi-a venit idea asta nebunească de a ne fixa obiectiv calificarea în finala, și mai rău, acum sunt supărat că nu a ieșit pe podium sau în vecinătatea lui!

Scuză-mă, dar trebuie să terminăm pentru că trebuie să mergem la masă și la culcare. Mâine, la 07:30 trebuie să fim la sală. Cristi are concurs.

Va urma …

Proiecte non-profit de educație prin aventură

Club montan pentru copii și adolescenți NoGravity.

Proiecte Outdoors pentru adulți, copii și familie

Meniu