RECENZIE: Pe Valea lui Stan

Ieri am profitat de vacanță. Cum? Luând-o pe alt drum față de miile de bucureșteni care au ieșit la aer curat pe Valea Prahovei.
Așa am ajuns la ora 10:00 să mâncăm singuri, pe bordura parcării Lacului Vidraru, salam Victoria achiziționat de la producători locali din Curtea de Argeș.

După o cafea nici prea prea, nici foarte foarte, achiziționată de la taraba de porumb copt și suveniruri internaționale din vecinătatea statuii lui Prometeu, realizată de Constantin Popovici, am coborât pe carosabil aproximativ 2 KM până la poteca către circuitul Canion Valea lui Stan – Canton Călugărița – Baraj Vidraru.
Poteca ține firul văii care, deși este puțin acvatică, cere, mai ales în partea sa superioară, atenție la traversările succesive de pe un mal pe altul. Bețele de trekking sunt foarte utile în această situație.

Pe măsură ce avansăm canionul devine tot mai abrupt, drumeții intrând după aproximativ 1 oră în pasaje abrupte, dar bine amenajate cu trepte din fier beton și cabluri.

ATENȚIE! Scările de metal, deși solide, nu trebuie solicitate cu mai mult de 2 persoane simultan; grupurilor mai numeroase le recomandăm răbdare și disciplină. Preocuparea pentru siguranță va fi răsplătită de ocazia de a face multe poze care ulterior vor putea fi încărcate pe rețele sociale.

După aproximativ 30-45 de minute de adrenalină valea se domolește, iar poteca continuă prin pădure, pe versantul stâng al văii, până în frumoasa Poiana Călugărița, un loc ideal pentru o scurtă pauză.

Din acest punct poteca coboară printre copaci căzuți până la ruina Cabanei Călugărița, care ne întâmpină cu o arhitectură avangardistă. Conform blogului CalauzaOffroad.ro, aceasta este o fostă cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu care, după trecerea grăbită în proprietate privată, a ajuns ceea ce este acum.

De la cabană ajungem în scurtă vreme pe malul Lacului Vidraru, de-a lungul căruia continuăm aproximativ 4 KM până la barajul Vidraru.
DETALII TEHNICE:
Distanță: 10 KM;
Diferență de nivel: 200 metrii;
Timp de parcurs: 4,5-5 ore.
Dificultate traseu: traseu mediu, însă cu pasaje expuse, care necesită atenție. Nerecomandat persoanelor cu frică de înălțime.
Orientare: Traseul, deși nu este marcat optim (punctul roșu este rar și de multe ori șters), este destul de clar și nu pune drumețul în dificultate când vine vorba de orientare. Poteca este clară, iar la coborârea din Poiana Călugăriței va solicita un pic de grație la evitarea copacilor căzuți în potecă.
Traseul NU este recomandat în sezonul ploios sau primăvara când, din cauza precipitațiilor sau a topirii zăpezilor, debitul apei crește foarte mult, iar canionul devine foarte acvatic.
IMPRESIE GENERALĂ: Canionul Valea lui Stan este tura ideală de 1 zi pentru bucureșteanul mai verde, care vrea aer curat, acces auto decent până la traseu și poze noi de profil pentru rețelele sociale.

BONUSURI:
- Drumeții care se trezesc de dimineață au timp să viziteze și Cetatea Poenari și / sau cochetul oraș Curtea de Argeș;
- Prânzul târziu sau cina timpurie se pot lua fie la restaurantul din vecinătatea uzinei hidroelectrice Vidraru, fie la numeroasele terase din centrul Curții de Argeș.