Regulament reluare sporturi individuale care se practică în aer liber
Miercuri, 13 mai, a fost aprobat regulamentul privind reluarea antrenamentelor sportive în cazul sporturilor individuale care se practică în aer liber.
Documentul cuprinde din 2 anexe; prima este dedicată reluării antrenamentelor sportive individuale în cantonamente, iar cea de-a doua se referă la reluarea antrenamentelor în cazul sporturilor individuale care se practică în aer liber.
În prima anexă sunt împărțite, funcție de risc, categoriile de personal din cantonamente:
- Persoane care necesită măsuri crescute de protecție – sportivii, antrenorii, dar și alte categorii de personal precum: medicii și terapeuții;
- Persoane care necesită măsuri medii de protecție – personalul administrativ și de suport, precum personalul din bucătării, personal de curățenie, magazioner, etc;
- Persoane care necesită măsuri reduse de protecție – personalul de securitate și pază, care nu va avea acces în baza de antrenament.
Pentru fiecare categorie de risc există un regulament specific, descrisă în document.
Sporturile individuale în aer liber care pot fi practicate de către sportivi, după data de 15 mai 2020, în grupuri nu mai mari de 3 persoane, sunt:
- Aeronautică
- Alpinism
- Atletism (probele de alergare, aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutății, aruncarea suliței)
- Automobilism sportiv
- Caiac (caiac sprint, rafting, stand-up paddle, caiac pe ape repezi)
- Canotaj
- Ciclism (ciclism rutier, mountain bike)
- Echitație
- Golf
- Karting
- Modelism
- Motociclism
- Tenis (proba de simplu)
- Tir cu arcul
- Tir sportiv
- Schi biatlon (probele practicate pe role sau piste sintetice)
- Yachting (windsurfing, bărci cu vele)
Este permisă, tuturor sportivilor , cu condiția respectării tuturor măsurilor de distanțare sociala și igienă personală, pregătirea fizică generala în aer liber (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de luptă/joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, exersarea fără minge a tehnicilor de joc etc.).
În cazul în care disciplinele sportive enumerate mai sus sunt practicate în liber, dar în interiorul unor baze sportive, administratorii acestor baze trebuie să ia măsuri pentru ca următoarele condiții să fie îndeplinite :
- Bazele sa fie împrejmuite.
- Fiecare punct de acces să fie păzit.
- Să se facă triajul epidemiologic al participanților la activitatea sportivă și măsurarea temperaturii corporală la intrarea în baza sportivă.
- La accesul în bază, sportivii vor fi trecuți pe un tabel nominal, pentru a facilita ancheta epidemiologică, în cazul descoperirii unui caz de infectare cu SARS-Cov 2;
- Accesul să fie permis numai în funcție de capacitatea bazei, pentru a evita aglomerația, pe baza de programării prealabile, calculate în așa fel încât să se permită suficient timp între utilizatori pentru dezinfectarea spațiului.
- Accesul spectatorilor în bazele sportive nu este permis. Prin excepție, minorii pot avea ca însoțitor o singură persoană adultă.
- Nu va fi permis accesul public la spatiile care prezintă risc epidemiologic semnificativ (dușuri, saună, vestiar, sala de fitness, sala de masaj, sala de mese etc.).
- Este permisa funcționarea automatelor de distribuire a alimentelor, a băuturilor răcoritoare și a cafelei, iar conducerea bazei sportive are obligația de a asigura dezinfectarea acestora în mod regulat.
- Fiecare baza va avea asigurata cel puțin o cameră suplimentara (spațiu de izolare), care să nu comunice cu celelalte spații definite, pentru cazul în care o persoană prezintă în timpul antrenamentului și al lucrului simptomatologie COVID-19. Utilitatea acesteia este aceea de a izola aceste persoane care prezintă simptome până la un consult de specialitate și evacuare.
- Dacă o baza sportivă nu poate îndeplini cumulativ condițiile de mai sus, aceasta va rămâne închisă.
Un comentariu personal este faptul că multe baze sportive nu vor reuși să întrunească toate cerințele acestui regulament și vor rămâne închise. Sportul individual în aer liber pleacă de pe loc cu frâna de mână trasă.
Măsuri care preced antrenamentului
1. Orice antrenament trebuie sa fie precedat de o procedura de auto-evaluare. Simptomele comune ale îmbolnăvirii de COVID-19 sunt: tuse, febră, dificultate în respirație (creșterea frecventei respiratorii), cu debut brusc. Alte simptome care pot apărea sunt: nas înfundat, secreții nazale fluide, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, diaree, stare de oboseală. Persoanele care prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome sau Ie-au prezentat în ultimele două săptămâni trebuie să urmeze procedurile descrise de autoritățile sanitare și să nu părăsească locuința pentru a se antrena.
2. Deplasarea către și de la locul de desfășurare a antrenamentului trebuie să se facă respectând toate măsurile de protecție dispuse de autorități.
3. La locul de antrenament trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea și/sau dezinfectarea mâinilor, materialelor și a echipamentului sportiv (de exemplu, gel hidroalcoolic dezinfectant)
Condiții de antrenament
1) Condiții general valabile
- Se permite practicarea activităților sportive doar pe terenuri în aer liber. Desfășurarea activităților în săli, baloane presostatice sau alte structuri închise este interzisa.
- Pe tot parcursul antrenamentului, trebuie să fie păstrată o distanta de siguranță față de celelalte persoane care ar putea să fie prezente. Aceasta distanță este de cel puțin 2 metri în perioadele de repaus și de cel puțin 6 metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ține cont de faptul ca particulele de transpirație ori salivă se pot transmite pe distanțe mult mai mari în acest context.
- Este interzisă eliminarea salivei în spațiul de antrenament.
- În cazul sportivilor de performanță, care sunt asistați de antrenor și alți specialiști, distanța de siguranță trebuie păstrată inclusiv în timpul ședințelor tehnice. În cazul în care medicul sportiv este prezent, el trebuie să poarte echipamentul de protecție pe tot parcursul interacțiunii directe cu sportivul.
- Materialele și echipamentele sportive (de exemplu: bicicleta, racheta de tenis, arcul etc.) trebuie să fie folosite exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectate complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.
Condiții după antrenament
- Materialele sportive vor fi dezinfectate cu atenție după fiecare folosire.
- Echipamentul folosit în timpul antrenamentului trebuie pus direct într-o pungă de plastic închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălat/curățat la o temperatură de minim 80°.
- Tratamentul de refacere (fizioterapie, kinetoterapie) trebuie făcut cu respectarea precauțiilor: este de preferat să fie făcut doar de persoanele care au absolută nevoie. În orice moment, în afara personalului medical esențial, în zona de fizioterapie / kinetoterapie trebuie sa fie prezentă o singură persoană. Personalul medical trebuie să fie dotat cu echipament de protecție personală.
Fotografia care ilustrează acest material este realizată Fionn Claydon și a fost publicată pe Unsplash
reluare antrenamente sporturi în aer liber