Sportul în era coronavirusului. Interviu cu Bogdan Dudău. Prima parte

martie 28, 2020

Am profitat de ultima zi de libertate „legală” (miercuri, 24 martie) pentru a-i lua un interviu necesar lui Bogdan Dudău, membru fondator al Alpin Club Carpatic din 1986, membru neîntrerupt în structurile de conducere ale Federației Române de Alpinism și Escaladă, cel care a construit primul panou privat din România, care cu peste de 20 de ani în urmă cu a promovat cu asiduitate bouldering-ul, iceclimbing-ul și canyoning-ul în România, în prezent  antrenor al Lotului Național de Escaladă Juniori al României.

Puteți citi a doua parte a acestui interviu aici.

Așa cum a făcut-o de atâtea ori înainte, stăm față în față în biroul Carpatic și râdem. Ca de atâtea ori înainte, râdem ca să nu plângem!

Lotul Național de escaladă Juniori al României

Alexandru Codreanu (A.C.): Hai să punem lucrurile în context: suntem în ultima zi de libertate …

Bogdan Dudău (B.D.): Ultimele ore de libertate, dacă asta, de până acum, poate fi numită libertate.

A.C.: Și asta este foarte adevărat. De mâine ieșim din casă numai cu hârtii în mână, pentru a putea fi legitimați.

B.D.: De aici și toată criza asta de hârtie igienică. La atâtea documente necesare, probabil că hârtia normală se va epuiza rapid.

A.C.: E scumpă hârtia igienică, eu zic că nu ne permitem …

B.D.: Și libertatea e scumpă, iar deplasarea va fi și mai scumpă.

A.C.: Să începem cu ce ne doare. Toate restricțiile astea afectează în primul rând sportivii, nu? Sportivii nu sunt niște șoareci de apartament. Deși utilitatea lor nu este la fel de evidentă precum cea a celor care vând hârtie igienică, au și ei rolul lor în societate și sunt cei mai afectați ce această situație.

B.D.: Sportivii își schimbă cel mai dramatic stilul de viață. Probabil că lumea nu înțelege acest lucru. Un cetățean obișnuit, pentru care timpul liber înseamnă privitul la televizor sau / și explorarea rețelelor de socializare, în primă fază, va recepta această perioadă ca pe un concediu binevenit. La polul opus, sportivii și cei deprinși cu activitatea fizică zilnică, vor fi puternic afectați de acest arest la domiciliu.

A.C.: Suntem de acord că publicul larg, consumator de sport, este afectat de închiderea sălilor. El continuă, dacă vrea și poate, să facă sport acasă. Ce se întâmplă cu sportivii de performanță, loturile olimpice? Li se aplică și lor aceste măsuri de arest la domiciliu?

B.D.: Teoretic da, practic nu. Oficial, lucrurile s-au închis. Neoficial, nu cred că lucrurile stau chiar așa. În diverse forme, anumiți sportivi își continuă pregătirea. Este adevărat, s-a scăpat foarte repede de sportivii care costă foarte mulți bani, iar remunerarea lor doare când nu produc nimic. Acolo unde sportul se confundă cu afacerile, finanțatorii s-au unit entuziast și disciplinat pentru a salva planeta de coronavirus. Urmare a amânării sau anulării competițiilor, a închiderii stadioanelor, sportivilor profesioniști de top li se vor diminua plățile, li se vor suspenda contractele. Viața în lumea afacerilor este nemiloasă și totalmente lipsită de fair-play.

A.C.: Și ce bine sună prevenția și distanțierea asta socială!

B.D.: Da, responsabilitate socială pe pâine. Guvernanții de pretutindeni sunt foarte generoși și prompți în a te apăra prin măsuri restrictive, punitive. Când e vorba de scos banul însă, tușesc … Pe lângă sportivii profesioniști din linia întâi a disciplinelor bănoase, mai există o altă specie de sportivi, ale căror venituri realizate din sport sunt ridicole, plasându-i într-un fel de semi-profesionism. Olimpiada nu s-a amânat, iar asta creează, mai cu seamă printre aceștia, o presiune enormă, care-i face să caute să încalce interdicțiile de sezon.

Din informațiile pe care le am, s-au făcut câteva tentative la nivel de Comitet Olimpic Român, de către oameni legați încă de sport din structurile Ministerului Tineretului și Sportului. Cum însă deciziile sunt politice, iar decidenții la nivelul Ministerului sunt cam paraleli cu fenomenul, nu s-a reușit.

Am aflat ca, mai nou, dna. Elisabeta Lipă ar fi reușit cu o zi în urmă să obțină promisiunea pentru o derogare pentru Loturile aflate în pregătire pentru Jocurile Olimpice. O felicit pentru zbaterea ei! Atâta s-a vrut și atâta s-a putut salva din sportul românesc.

Așadar, din seara aceasta, începând cu ora 24:00, vor începe a defila armate de Moș Teacă, de polițiști locali care vor deveni noii pseudo-eroi ai României. Ei bine, URĂSC SĂ FIU SALVAT FĂRĂ VOIA MEA! Sau, dați-mi măcar libertatea de a-mi alege salvatorii (călăii)!

A.C.: În concluzie lucrurile nu sunt foarte bune pentru sportivi …

B.D.: Nu sunt bune pentru sportivi, nu sunt bune pentru națiune. Dacă ieșim din lumea sportului și ne întrebăm cum depășim cu toții acest moment,  apar și mai multe semne de întrebare. Chiar un pic mai devreme am văzut pe EuroNews că a crescut numărul cazurilor de violență domestică.

A.C.: Mi se pare firesc în contextul dat.

B.D.: Da, e firesc, dar uite că la EuroNews există, la noi nu există. România e o țară mai civilizată, bărbații sunt mai atenți, mai manierați, știu să conviețuiască cu femeile.

Râdem, dar ne revenim.

Puteți citi a doua parte a acestui interviu aici.

, , ,

Proiecte non-profit de educație prin aventură

Club montan pentru copii și adolescenți NoGravity.

Proiecte Outdoors pentru adulți, copii și familie

Meniu